Kæmper du med store mængder nedfaldne blade i haven?

Efteråret byder på mange skønne goder. Vejret bliver langsomt koldere, og det giver anledning til at hive de store lækre striktrøjer frem fra dybet, gå på indkøb efter den varme kakao og gå lange ture imellem de smukke gule, orange og røde trækroner. Det er ren idyl. Lige indtil trækronerne mister sine farvede blade, som ligger sig i store dynger af snask og fugt ude i din have. Hvert efterår må du ud med riven eller kosten af flere omgange. Det kræver både meget energi, overskud og tid til at få det gjort, hvorefter bladene køres til genbrugspladsen. Men faktisk kan du få bugt med bladene på mere effektive – og mindre tidskrævende måder.

Blæs bladene bort

Med en løvblæser kan du stille kosten tilbage i skuret og nyde hvordan bladene effektivt fjernes på ingen tid. Der findes både benzin- og batteridrevne løvblæsere, så du kan vælge ud fra lige præcis dit behov og dine ønsker. Se udvalget her. Pludselig er der tid til en ekstra varm kop kaffe i den lune efterårssol med sænkede skuldre og ro i maven over, at græsplænen er beskyttet for bladenes fugt og skidt. Bedre bliver det ikke. Men måske tænker du: ’’Stop en halv, jeg skal jo stadig køre den lange tur til genbrugspladsen’’. Nej det kan blive bedre endnu.

Det nedfaldne guld

Du behøver slet ikke køre de store dynger blade på genbrugspladsen. Faktisk er de nedfaldne blade det rene guld for dine bed eller under hækken, hvis løvet lægges i et lag på 5-10 cm. På den måde kan din have få gavn af de fugtige blade hen over vinteren, da det beskytter jordens mikroliv og sørger for mad til regnormene, som omdanner bladene til humus. Derudover har de visne blade en god isoleringsevne og kan således beskytte dine tidlige forårsplanter mod vinterens frost.